Váchartyán község honlapja

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL VÁCI JÁRÁSI HIVATAL JÁRÁSI GYÁMHIVATAL

A járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló 2012. évi XCIII. törvény alapján 2013. január 1. napjától megalakult a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala, melynek egyik szakigazgatási szerve a Járási Gyámhivatal.

Illetékességi területe: Acsa, Csörög, Csővár, Galgagyörk, Kisnémedi, Kosd, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Sződ, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, településekre terjed ki.

Elérhetőségek:

 • Cím: 2600 Vác, Március 15. tér 11.
 • Postacím: 2061 Vác, Pf. 200.
 • Telefon: 06/27/513-480
 • Fax: 06/27/513-414
 • Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Ügyfélfogadás:

Hétfő

14:00 - 18:00

Szerda

08:00 - 16:00

Péntek

08:00 - 12:00

Feladat- és hatáskör

 • A gyermekek védelme érdekében dönt a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezéséről, az ideiglenes hatályú elhelyezés megszüntetéséről, megváltoztatásáról. Átmeneti vagy tartós nevelésbe veszi a gyermeket, gyámot rendel, megszünteti az átmeneti vagy tartós nevelést. Az átmeneti vagy tartós nevelésben nagykorúságot elért fiatalok részére utógondozást, utógondozói ellátást állapít meg.
 • A pénzbeli és természetbeni támogatásokkal kapcsolatban dönt az otthonteremtési támogatás megállapításáról és a gyermektartásdíj megelőlegezéséről.
 • A gyermek családi jogállásának rendezése érdekében teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot vesz fel, megállapítja a gyermek családi és utónevét, hozzájárul a családi jogállás megállapítására irányuló per megindításához és egyidejűleg eseti gondnokot rendel, megállapítja az ismeretlen szülőktől származó gyermek és a képzelt szülők vagy a képzelt apa adatait.
 • Az örökbefogadással kapcsolatban dönt a gyermeket örökbe fogadni szándékozók alkalmasságáról.
 • A szülői felügyeleti joggal kapcsolatban dönt a gyermek és a szülő, illetve más kapcsolattartásra jogosult személy kapcsolattartásáról, intézkedik a szabályozott kapcsolattartás végrehajtásáról, hozzájárul a gyermek családba fogadásához, jóváhagyja a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatot, engedélyezi a gyermek részére a szülői ház elhagyását, dönt a 16. életévét betöltött gyermek házasságkötésének engedélyezéséről.
 • A gyámsággal és gondnoksággal kapcsolatban gyámot, gondnokot rendel, irányítja és felügyeli a gyám, a gondnok tevékenységét, külön jogszabályban meghatározott esetekben zárlatot rendel el.
 • A vagyonkezeléssel kapcsolatban dönt a gyermekek és gondnokoltak készpénzvagyonának gyámi fenntartásos betétben vagy fizetési számlán történő elhelyezéséről és felhasználásáról, elbírálja a rendszeres és az eseti számadást.
 • A városi gyámhivatal pert indíthat a gyermek elhelyezése, a szülői felügyelet megszüntetése vagy visszaállítása, gyermek örökbefogadásának felbontása, illetve a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés és annak megszüntetése iránt.

E-ügyintézés

vachartyan elektronikus ugyintezes logo

Hivatali Portál

elugy banner 2

Parlamenti képviselőnk

Harrach Péter

Harrach Péter

Magyarország címere

Magyarország címere

Pest Megye címere

Pest Megye címere

Kormányablak

Kormányablak

Panasziroda

Pest Megyei Békéltető Testület