Váchartyán község honlapja

Váchartyáni Református Missziói Egyházközség

2164 Váchartyán, Fő út 65.
Lelkipásztor: Gergely Ferenc Barnabás
Tel: 06-30/40-56-173
Vezetékes telefon: 06-27/816-166
Számlaszám: 66000066-11072085
Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A gyülekezet honlapja: www.vachartyan.reformatus.hu

Üdvözlet az olvasónak!

Szeretettel köszöntök minden Kedves Látogatót!

Immánuel: Velünk az Isten! Máté evangéliuma 1,23.

Azt hiszem, csak készakarva, erőszakosan bezárt szemekkel lehet elmenni az Isten nyilvánvaló szeretete mellett. Hiszen egész évben megláthattuk, hogy ott van mellettünk. Persze, lehetnénk elégedetlenek is, hiszen nem minden sikerült úgy, ahogy szerettük volna, azonban a terhek között jó volt néha felfelé nézni. Megerősödni abban, hogy ott van még mindig, Ő nem változik.
Megerősödni abban, hogy nemcsak emlék mindaz, amit Jézusról tudunk, hanem élő valóság. Nem csak a régészek kutatásainak célja Jézus élete, hanem bizony a mi életünk megújítója, mert Immánuel, vagyis velünk az Isten.
Hiszem, hogy ez egyre jobban nyilvánvaló is lesz gyülekezetünkben: „velünk”. Nem mondhatom, hogy velem az Isten, veled meg lesz, ami lesz. Velünk. És ez így szép! Amint egyre szorosabb közösséggé válunk, úgy válik egyre láthatóbbá, hogy nem vagyunk egyedül lelkileg sem.
Hiszem, hogy sikerülni fog bekapcsolni olyanokat is a gyülekezet vérkeringésébe, akik nem tudnak sűrűn, vagy egyáltalán nem tudnak eljönni.
Hiszem, hogy egymásra odafigyelésünk egybeköt bennünket, jobban, mint bármilyen szép szólamok.
Legyen imádságunk, célunk a fészek kialakítása, ahová sokan vágynak, hiszen jó ott lenni. Hogy azután azt is megláthassák, hogy miért is jó itt lenni: mert Immánuel, vagyis: velünk az Isten.
Gergely Ferenc Barnabás
református lelkipásztor

Rendszeres alkalmaink

Istentisztelet: Minden vasárnap fél 10-től, ugyanekkor az iskolásoknak: gyermek-istentisztelet (kisebbeknek - gyermekmegőrzés van)
Bibliaóra: Minden szerdán de. 10-től
Baba-mama kör: Minden hónap 2. és 4. szerdáján de. fél 10-től
Ifi: 18 év alattiaknak: szombaton du 3-tól fél 5-ig 18 év felettieknek: pénteken este 6-tól

A váchartyáni református templom története

vachartyan reformatus templomReformátus templonA török hódoltság idején Váchartyánban is gyökeret vert a reformátusság.
A reformációval a falu is áttért, így a katolikus templom lett templomukká. 1605-től jegyzik a református gyülekezetet.
1718-ban egyre erőteljesebb nyomás nehezedett a falu reformátusaira. Berkes András váci nagyprépost több pappal és csatlóssal érkezett Hartyánba, hogy a templomot visszafoglalja, de ez nem sikerült, mert a reformátusok ellenálltak, és ők menekülésre kényszerültek. Ezt a támadást rögtön követte a következő, amikor is fegyveresekkel, ill. a bottyáni katolokusok
segítségével igyekezték a templomot visszafoglalni.
Ez sem ment könnyen, mert Gosztonyi Miklós a település protestáns földbirtokosa felfegyverezte cselédeit, és jobbágyai segítségére sietett, de a templomot elfoglalták, és megszűnt a szabad vallásgyakorlat. A falu református templomát 1785. április 15-én kezdte el építeni parókiával együtt, akkor még torony nélkül. A templom bejárata akkor még nem az utcáról nyílt, hanem minden valószínűség szerint oldalról lehetett bemenni a templom épületébe. A templom és a parókia még abban az évben október 30-re, a reformáció ünnepére készült el. Vass János akkori lelkész szentelte fel a megépült templomot. A földet a templom felépítéséhez a helyi földesúr, Gosztonyi András adományozta, de a település más földbirtokosai is adományukkal támogatták a templomépítést a gyülekezet tagjai mellett. 11 évvel később torony is épült a templomhoz (1796-ban).
A templom copf stílusú épület. A szószék hangvetője klasszicista stílusú, tetején csillaggal. Az orgona már 1885-ben megvolt, és akkor sem volt már fiatal, hiszen ez évben javították. 1885-ben került sor a zsindely tető cseréjére, és a toronysisak horganylemezzel történő borítására. Az úrasztala 1870-ben készült. 1901-ben jelentős felújítás történt, ekkor épült a templom bejárata elé az oszlopos porticus, ezzel elnyerte az épület a mai formáját. Az építéskor lerakott téglapadozatot 1985-ben műkőre cserélték. A templommal együtt felépült parókiát 1892-ben mindkét végén kibővítették. Az egyiken iroda, a másikon három helyiségből álló kamrarész épült.

Forrás:
Vinnai Zsuzsanna, Czéh László:
Váchartyán község - rövid helytörténeti leírás, Váchartyán, 1993.

E-ügyintézés

vachartyan elektronikus ugyintezes logo

Hivatali Portál

elugy banner 2

Parlamenti képviselőnk

Harrach Péter

Harrach Péter

Magyarország címere

Magyarország címere

Pest Megye címere

Pest Megye címere

Kormányablak

Kormányablak

Panasziroda

Pest Megyei Békéltető Testület